11 Tips voor het vinden van een baan zonder ervaring

Wie de wereld van het werk betreedt, komt in aanraking met deze vreselijke paradox: men kan geen werk vinden zonder ervaring, maar men doet geen ervaring op zonder eerst een baan te vinden. Deze ontmoedigende bevinding, beschreven in de handleidingen, lijkt bijna onmogelijk te overwinnen. Bijna. Onze 11 tips om een baan zonder ervaring te vinden, helpen je om binnen een zeer redelijke tijd van nul naar heldenstatus te gaan (een zoektocht naar een baan is nooit snel!).

Poker

TRAIN
Volg lessen, neem deel aan workshops, behaal getuigschriften en diploma’s, of zelfs, indien nodig, een universitair diploma. Zo kun je niet alleen kennis opdoen voor het gewenste werk, maar ook je toewijding en betrokkenheid tonen. Bonus: Een beroep doen op docenten en andere studenten is een geweldige manier om je netwerk te starten en te laten groeien.

BEGIN WERKEN (EN het beklimmen van de ladder)
Een andere manier om ervaring op te doen op een bepaald gebied is om voor weinig of geen geld te werken – het lijkt niet bijzonder motiverend, maar in mijn geloof zal het veel deuren voor u openen. Je kunt als vrijwilliger, stagiair of freelancer een praktische opleiding volgen. Afhankelijk van je carrière kan het starten of bijdragen aan een blog een geweldige manier zijn om je passies en talenten te laten zien. Kortom, vul je cv en portfolio van relevante projecten in die je deeltijds, in het weekend of tijdens schoolvakanties nastreeft.

GA OP HET NETWERK
Aanbevelingen of vrienden van je vrienden zijn een leuke manier om een baan te vinden. Hiervoor moet je je netwerk ontwikkelen en cultiveren, zowel online als offline: noem het nastreven van een bepaalde carrière – en bereid van te voren een kort pleidooi, een up-to-date CV en natuurlijk een goed LinkedIn profiel voor.

DRAAG

Het is tijd om je pennen en vellen papier te nemen om een groot Venn-diagram te tekenen dat je op weg naar succes zal leiden: een lijst van alle vaardigheden, ervaringen en persoonlijke kwaliteiten die nodig zijn voor je toekomstige baan. Voeg vervolgens de vaardigheden, ervaringen en persoonlijke kwaliteiten die je al hebt toe en observeer waar de twee cirkels elkaar overlappen. Dit zal dienen als referentie voor het begrijpen van punten om te verbeteren of te accentueren in je CV en motivatiebrief.

WORD EEN EXPERT IN UW DOMEIN
Leer alles over de sector en de werkgelegenheid. Dit bereidt je niet alleen voor op je toekomstige carrière, maar het zal je ook helpen bij het creëren van je netwerk en je sollicitatiegesprekken. Om een expert te worden in je vakgebied, interageer op forums, bekijk blogs en sluit je je aan bij groepen, zowel online als offline. Zorg er ook voor dat u een paar belangrijke namen in het bedrijf kent – online en offline – lokaal, nationaal en zelfs internationaal.

BEL DE KENNIS VAN DERDEN
Mensen geven graag advies en worden graag gezien als specialisten of experts in hun vakgebied. Als je de namen kent van de professionals die je bewondert en de carrière die je wilt omarmen hebt gevolgd, probeer dan online contact met hen op te nemen of, als je de voorkeur geeft aan ouderwetse presentaties, schrijf dan bijvoorbeeld een handgeschreven notitie voor hen. Advies inwinnen over de volgende stappen in uw carrière is een goede manier om uw belangrijke en gewaardeerde gesprekspartners zich te laten voelen. Stuur geen tonnen cv’s per e-mail – mensen zijn druk bezig en hun inboxen zijn vol. Neem altijd eerst contact op voordat u advies of zelfs een gunst vraagt.

Bingo

HEBBEN EEN INTERESSANTE GESCHIEDENIS TE VERTELLEN
Zorg ervoor dat je een fascinerende vroege carrièregeschiedenis hebt die geen twijfel laat bestaan over je talenten in alle soorten banen in een bepaald vakgebied. Werkgevers zullen je vragen stellen (tonnen vragen!). Bereid dus duidelijke, beknopte antwoorden voor om je motivatie om aan de slag te gaan uit te leggen, de stappen die je wilt nemen om dat doel te bereiken en de talenten die je te bieden hebt. Dit is het moment om je passies aan de orde te stellen om een goede indruk te maken, al je vaardigheden en belangrijke ervaringen te vermelden, je academische en academische achtergrond te beschrijven en elk van je gesprekspartners te overtuigen.

REORGANISEREN VAN JE CV
En terwijl je er bent: zorg ervoor dat je cv de belangrijkste elementen van dit verhaal weergeeft. Focus op je talenten en vaardigheden, niet alleen de functietitels: maak een cv dat niet op het verleden is gericht, maar eerder op de toekomst gericht en belicht alle grote projecten die je in de toekomst kunt doen samenwerken.

Focus op niet-technische vaardigheden
Overdraagbare vaardigheden kunnen boeken….. veel verrassingen! Overgebracht van de ene situatie of baan naar de andere, zullen ze licht werpen op hoe je met anderen omgaat. Voorbeelden van zachte vaardigheden zijn interpersoonlijke vaardigheden, organisatorische vaardigheden, leiderschapsvaardigheden en communicatievaardigheden. Benadruk uw vermogen om mensen te motiveren, veelzijdig te zijn, te begeleiden of in het openbaar te spreken. Creëer een cv met uw persoonlijkheid en toon uw niet-technische vaardigheden in al hun professionele pracht en praal. Als u kunt aantonen waarom niet-technische vaardigheden helpen om technische vaardigheden gemakkelijker te leren, dan heeft u gelijk in de lus.