Op zoek naar een baan: hoe beheert u uw carrièrestrategie?

Solliciteer intern voor een offerte

U moet deze kans aangrijpen om met uw N+1 een openhartig gesprek te voeren over de mogelijkheden van evolutie binnen het bedrijf en wat u moet doen om dit te bereiken. Als het evaluatiegesprek niet formeel plaatsvindt of als de vorm ervan niet geschikt wordt geacht, vraag het dan aan je manager, zodat hij je wat tijd kan geven en je carrièrevooruitzichten met je kan bespreken:

Roulette
  • De meeste bedrijven zullen intern communiceren over alle opportuniteiten alvorens extern te gaan. Dit gebeurt normaal gesproken vanaf het intranet van uw box, het is uw verantwoordelijkheid om daar regelmatig naartoe te gaan en te solliciteren naar de meest relevante functies. Als je solliciteert naar een functie buiten je huidige afdeling, wees dan beleefd om je N + 1 op de hoogte te houden. Je weet nooit, dit kan de aanleiding zijn voor een reflectie van zijn kant over je evolutie, als deze laatste je niet wil verliezen.
  • Als uw opdrachten in uw rol veranderen, maak dan van deze gelegenheid gebruik om een loopbaanoverzicht te krijgen. Het denken of handelen buiten je initiële functie kan echter vaak de aandacht trekken van leiders die er rekening mee zullen houden bij toekomstige promoties. Bijvoorbeeld: blijf op de hoogte van de laatste trends in uw sector en ontwikkel nieuwe vaardigheden op dit gebied. Hou er rekening mee dat u in staat bent om uw prerogatieven te ontwikkelen. Wees een drijvende kracht in uw bedrijf Zorg ervoor dat u uw vaardigheden en passie in uw voordeel gebruikt.
  • Niemand houdt van de ijdele. Toch is het belangrijk dat uw N+1 en de mensen hierboven op de hoogte zijn van uw verwezenlijkingen of belangrijke veranderingen binnen het bedrijf door uw acties. Zorg ervoor dat elk van uw successen opgemerkt kan worden door uw directe manager en dat u dit vastlegt tijdens uw volgende interviews.
  • Uw bedrijf kan verplichte en optionele trainingsprogramma’s in huis hebben. U moet alle beschikbare trainingen bekijken en ervoor kiezen om de programma’s te volgen die het meest relevant zijn voor uw carrière. U kunt de training ook extern volgen om vaardigheden op te bouwen en vaak helpt uw bedrijf u daarbij. Het maakt niet uit of u pas aan het begin van uw carrière staat of een senior executive bent, training voegt waarde toe aan alle niveaus.
  • Maak jezelf tenslotte niet onmisbaar. Je zou kunnen denken dat het een goede zaak zou zijn om de enige persoon in het bedrijf te zijn die een specifieke job zou kunnen doen en je zou niet zonder jou kunnen. Verander je perspectief: Onmisbaar zijn kan betekenen dat je niet verder komt, want niemand kan je vervangen. Zorg er dus voor dat u iemand identificeert die uw positie kan innemen en u kunt zich voorbereiden op de overname.

Extern op zoek naar een baan

Als u besluit om buiten de carrièremogelijkheden te kijken, zijn er een aantal acties die u moet ondernemen voordat u aan uw zoektocht begint:

  • Wees duidelijk over het type job waarop u zich richt en het type bedrijf waarin u wilt investeren. Als het nog steeds onduidelijk is, praat dan met vrienden die een profiel hebben dat vergelijkbaar is met dat van jou of met een expert zoals een Specialized Recruitment Consultant.
  • Zodra uw beslissing is genomen over het type functie waarop u zich richt, bereidt u een cv voor dat uw ervaring op de juiste manier zal afstemmen op de vereisten van de functie. Als uw interesse is gericht op verschillende soorten functies, in dit geval, plan dan zoveel CV’s als u heeft typologieën trades.
  • Kijk nu naar uw strategie om de arbeidsmarkt te betreden. Wat past bij u? Zou je solliciteren naar online vacatures, deelnemen aan netwerkevenementen, een wervingsbureau inhuren, gebruik maken van webtools zoals LinkedIn of een combinatie van deze verschillende methoden?

Solliciteer online voor vacatures

Er is een breed scala aan generalistische en/of gespecialiseerde vacaturesites om u te helpen bij uw zoektocht naar werk.

Op sommige jobsites kunt u een kopie van uw cv plaatsen, maar u moet er rekening mee houden dat het nu in het publieke domein ligt en zichtbaar kan zijn voor uw huidige werkgever.

Offline solliciteren voor vacatures

Veel werkgevers blijven printadvertenties gebruiken, vooral voor seniorenprofielen. Daarnaast kunnen gratis kranten nuttig zijn voor minder ervaren kandidatenprofielen.

Gespecialiseerde publicaties zijn een ander goed alternatief voor het zoeken naar een baan, bijvoorbeeld, als u een gekwalificeerde accountant bent, raadpleeg dan naast algemene publicaties ook tijdschriften gewijd aan beroepsverenigingen in uw sector.

Huur een rekruteringsbureau in

Als u ervoor kiest om gebruik te maken van een rekruteringskantoor om u te helpen bij uw zoektocht, is de keuze van het rekruteringskantoor belangrijk. U moet ook begrijpen wat deze laatste wel of niet voor u kan doen. Het is altijd beter om een bureau te kiezen waarmee u al heeft samengewerkt of dat iemand u kan aanbevelen. Het vinden van een nieuwe baan is een van de grootste beslissingen die u neemt, dus u moet in staat zijn om het gekozen wervingsbureau te vertrouwen.